Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Кабинетът одобри 10 пъти по-ниски глоби за продажба на ГМО храни


Сподели:
28 Юли 2016, Четвъртък

Над 10 пъти по-леки глоби за производство и продажба на генномодифицирани храни предвижда проект на Закон за храните, който Министерският съвет одобри на днешното си заседание.

Глобата за производство или продажба на нова храна или нова хранителна съставка, генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО, в нарушение на закона, е в размер от 2000 до 4000 лева и между 4000 и 6000 лева за бизнес оператори, става ясно от законопроекта.

Сега за същото нарушение е предвидена глоба от 25 000 до 35 000 лева и от 35 000 до 70 000 лева при повторно нарушение.

За юридически лица и еднолични търговци глобата пък беше в размер от 50 000 до 70 000 лв., а при повторно нарушение - от 70 000 до 110 000 лв.

Значително по-ниски глоби са заложени и за пускане на пазара или за използване на неразрешени първични пушилни кондензати и първични катранови фракции в храни или при производството на извлечени пушилни ароматизанти. Според новия текст нарушението ще се наказва с глоба в размер на 2000 до 4000 лева, докато в сегашните текстове са предвидени глоби между 15 000 и 35 000 лева за първо и между 35 000 и 70 000 лева за второ нарушение.

Същата глоба е предвидена още за облъчване на храни с йонизиращи лъчения и за използване на неразрешени материали в опаковките.

В същото време обаче се завишават глобите за търговците на храни, които не са спазили разпоредбите за безопасност на храните чрез използване на неразрешени добавки, ароматизанти, разтворители или ако количествата в храните са над допустимите нива. Глобата за това нарушение става между 2000 и 4000 лева, докато досега тя беше от 250 до 500 лева за първо и между 500 и 1000 лева за повторно нарушение.

Със законопроекта, одобрен от Министерския съвет, се създава и Национален съвет по храните, който координира държавната политика в сектор храни.

Въвеждат се и процедури за регистрация или одобрение на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Определят се условията за въвеждане в Европейския съюз и износ на храни. В новия закон се регламентират общите и специфични изисквания към храните, които се пускат на пазара и изискванията към бизнес операторите от хранителния сектор. Определят се условията и редът за извършване на дейности по хранително банкиране и дарения с храни, регистрацията на транспортните средства за превоз на храни от неживотински произход. Посочват се процедури за регистрация/одобрение на обекти за производство и търговия с храни, условията и редът за пускане на пазара в България за първи път на храни със специално предназначение и хранителни добавки, както и изискванията при търговията с храни от разстояние.

Предстои законопроектът да бъде гласуван от Народното събрание.


Източник: offnews.bg

В категории: Конфликтни теми, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Глоба до 10 хил. лв. за кметове, които не са намалили замърсяването на въздуха, предвижда законопроект

Валери Симеонов няма да подава оставка! Призова бизнеса да не прави контрапротест в негова защита!

Кольо Парамов: Бюджетът ни е консервативен, важно е да задържим 3,5% инфлация догодина

Нидал Алгафари: Този път Валери Симеонов прекрачи един морален праг

ЕС досега не е връщала национален бюджет, но това може да се промени

ЕК: САЩ и Русия да останат в договора за ядрените ракети със среден обсег


НОВИНИТЕ
Край Варна откриха най-стария цял потънал кораб в света Край Варна откриха най-стария цял потънал кораб в света

БСП поиска Валери Симеонов да бъде извикан утре в НС БСП поиска Валери Симеонов да бъде извикан утре в НС

Информационна кампания в защита на НП "Пирин" ще се състои в девет града у нас Информационна кампания в защита на НП "Пирин" ще се състои в девет града у нас

И Каракачанов не поиска оставката на Симеонов И Каракачанов не поиска оставката на Симеонов

МГ "Д-р Петър Берон" става Дигитално училище на годината МГ "Д-р Петър Берон" става Дигитално училище на годината