Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Европейската комисия одобри вноса на генетично модифицирана соя на „Монсанто”


Сподели:
27 Юли 2016, Сряда

Европейската комисия одобри вноса и преработката на соята Roundup Ready 2 Xtend на „Монсанто”. 

Внасянето на генетично модифицирания сорт соя бе отлагано с месеци заради дебати относно безопасността на използвания хербицид глифозат.

„Днес Комисията разреши използването на три ГМО-та за храни и фуражи (соите MON 87708 x MON 89788, MON 87705 x MON 89788 и FG 72), всички от които са преминали през обстойна процедура за одобрение и са получили благоприятна научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните,” заяви ЕК в петък.

В следствие на одобрението на Комисията, генетично модифицираната соя на „Монсанто” ще може да бъде използвана както за храна, така и за фуражи; все още не е разрешено обаче нейното отглеждане в Европа. Решението ще бъде в сила за период от десет години, но ЕС предупреди, че „всички продукти, произведени чрез тези ГМО-та ще подлежат на стриктните правила на Европейския съюз за етикетиране и проследяване на производствения процес”.

Въпреки че соята Roundup Ready 2 Xtend е регистрирана като толерантна към глифозат и дикамба, използването на хербициди при нейното отглеждане все още бива изследвано от Американската агенция за опазване на околната среда и за момента продуктът не е одобрен в САЩ.

По-рано през годината сортовете бяха одобрени от най-големия вносител на соя в света, Китай. В свое изявление „Монсанто” обяви, че възнамерява да осигури 15 милиона акра американска соя за износ. Очаква се сортовете соя да влязат в пълна употреба в САЩ през 2017 г.

Съчетани с коктейла от глифозат и дикамба, новите ГМО култури изграждат това, което „Монсанто” нарича „Roundup Ready Xtend crop system” – система, предназначена да се справи с плевелите, развили се заедно с използвания от компанията биоцид с глифозатна основа.

Използването на дикамба е разрешено за пръв път през 1967 г. Различни правителствени и научни изследвания я свързват със зачестели случаи на рак и вродени дефекти в семействата на използващите я земеделци. Редица защитници на потребителите и фермерите яростно се противопоставят на новата система Xtend от съображения за здравеопазването и околната среда.

Европа е вторият най-голям потребител на соя в света, тъй като разчита на нея заради високото търсене на месо и млечни продукти. Според Световния фонд за дивата природа целият блок произвежда по-малко от 1 милион тона соя годишно, а внася цели 35 милиона тона всяка година.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro
Източник: Defend Democracy Press


Източник: memoriabg.com

В категории: Европа, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Белгия: Засега процесът за присъединяване на Турция към ЕС не е реалистичен

Младен Маринов: Все още не е обсъждано конкретно име за главен секретар на МВР

След Брекзит гражданите на ЕС ще бъдат обект на същите имиграционни закони като тези от останалия свят

Емил Радев: Европа трябва да бъде лидер в цифровата революция

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост


НОВИНИТЕ
Израел ще продължи ударите срещу Иран в Сирия Израел ще продължи ударите срещу Иран в Сирия

Лекоатлети ще мерят сили по повод 110-та годишнина на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ Лекоатлети ще мерят сили по повод 110-та годишнина на курорта „Св. Св. Константин и Елена“

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Русия провежда мащабни военни учения в Черно море Русия провежда мащабни военни учения в Черно море

Отбелязват Европейския ден на езиците и във Варна Отбелязват Европейския ден на езиците и във Варна