Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Върнаха сивотата на съветския паметник


21 Юни 2011, Вторник

Българските медии вкупом бяха направени на глупаци

 

[pic1]

Ако има илюстрация за това каква е истинската картинка на българските медии, водени за носа от Петата колона, то тази „сага“ на безхаберието я доказва

 

В полунощ, с внушителна полицейска охрана, частна фирма започна заличаването на разкрасяването на съветската окупационна пропаганда в София, което привлече интереса на медиите по света. Върнаха сивия вид на паметника.

 

С пароструйка и химикали, с които предварителна намазваха съветските персонажи, оцветени като герои от комикси, двама безмълвни младежи се редуваха да смъкват боята и да върнат автентичния мрачен вид на сталинистката пропаганда. Привидно сама, но всъщност под засилена полицейска охрана, над операцията по възстановяване на нарушеното за цели 5 дни статукво на паметника бдеше лицето на форума „Русия-България” ( както днес е преименувана някогашната организация на „Българо-съветската дружба”) Светлана Шаренкова, официален спонсор на конспиративното събитие.

 

Инициаторите направиха възможното да финтират медиите и гражданите с пускане на фалшив слух, според който се очакваше заличаването да започне сутринта- първоначално ставаше дума за 8,30, а след това – за 7,30 сутринта. Оказа се лъжа. Нито една медия, ако изключим фотограф от столичен вестник, живеещ наблизо, не присъства на деянието по връщането на съветската сивота на паметника. Само „група граждани”, включително младежи, разговарящи на немски, наблюдаваха среднощните чистачи.

 

Така безславно беше заличена творбата  на незнайните автори, които постигнаха международна слава с дръзкото си решение да очовечат застиналата във времето на Сталин символиката на окупацията на България. Дали обаче „така преминава световната слава” или събудената гражданска чувствителност по темата тепърва ще намира нови форми и ще набира подкрепа?

 

Ако се съди по небивалия интерес на върволицата от желаещи да се снимат пред творението на незнайните художници, оцветили сивия имидж на България като съветско-руско протеже, примерът няма да остане без последици.

 

Това се случи във вторник, 21 юни, 3.00 ч.( а започна малко преди полунощ като подготовка, т.е. ВЧЕРА). Казвам го като свидетел.

 

…БНТ, която по права линия се намира на метри от стърчащия (и над тази сграда) от въоръжения монументален надзирател на българската барака от соцлагера, анонсира „предстоящото почистване“- в6  .30 мин.

 

БТВ, която е на десетина минути разходка от същото място, прикани гражданите да отидат и да видят как ще започне почистването( беше 6.55 ч.) .И те не знаят, че почистването отдавна е приключило. Ако бяха гръмнали някой бандит на километри, ако ще да е на края на България, „бойните“ репортери вече да бяха преспали на полето, да бяха направили пряко включване и да бяха интервюирали премиера или вицето му!

 

В НВТ ( където в 7.20 ч. Валерия Велева сладострастно се надсмиваше как ДСБ и СДС „си го мерят“)и ТВ 7 по същия начин и по същото време ( около 7 часа след фактическото начало на почистването) също говореха на нещастната си аудитория в бъдеще време с обещания да ги направят съпричастни на живо на нещо, което се беше случило в малките часове на нощта.

 

БНТ, в новинарската емисия в 7.00 , продължаваше да е в неведение и да заблуждава зрителите си за нещо, което можеше да узнае ако някой от стотиците служители на ведомството бяха погледнали през прозореца. И изведнъж…водещата обяви по средата на емисията, че всъщност паметникът вече е почистен ( и нито дума за извинение за огромното закъснение и заблуждение). Наложи се на Боби синоптикът весело да разкаже пред паметника как се „оказал “ почистен. Еврика!

 

Интересно е дали медиите (поне) ще се нацупят, че ги направиха на глупаци или просто ще се признаят пасивно за такива, като не се възмутят, че ги изиграха „чистачите“ на паметника!

 

Ако има илюстрация за това каква е истинската картинка на българските медии, водени за носа от Петата колона, то тази „сага“ на безхаберието я доказва. Ако пък няма репортери( какво да се прави, заети са с по-важни неща от проследяването на новина, която стана световна), има ли граждани в медиите ни?

 

Иво Инджев

http://ivo.bg/

 

В категории: Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Как без да има право на глас Данаил Кирилов се оказа най-силният глас в полза на Гешев

Бюджетните преговори задълбочиха разделението между Изтока и Запада в ЕС

КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма


НОВИНИТЕ
Нов протест срещу Иван Гешев Нов протест срещу Иван Гешев

Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски

Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро

Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна